Shiko Shpija e Kosoves 2 Live , Shiko Big Brother Albania 4 Live,Shiko Ndeshje Futbolli LIVE
Mirë se vini te web faqja e Endrit Miftarit  
  Shtëpia
  Moti
  Personalitete shqiptare
  => Abdyl Frashëri
  => Adem Demaçi
  => Andon Zako Çajupi
  => Asdreni
  => Avni Rrustemi
  => Bajram Curri
  => Çerçiz Topulli
  => Dedë Gjo Luli
  => Dritëro Agolli
  => Eqrem Çabej
  => Faik Konica
  => Gjergj Fishta
  => Gjon Buzuku
  => Haki Stërmilli
  => Hasan Prishtina
  => Hasan Tahsini
  => Ibrahim Rugova
  => Ismail Kadare
  => Jeronim De Rada
  => Lasgush Poradeci
  => Marin Barleti
  => Naim Frashëri
  => Naum Veqilharxhi
  => Ndre Mjeda
  => Nëna Terezë
  => Pjetër Bogdani
  => Sami Frashëri
  => Ymer Prizreni
  Dëgjo Radio
  Emra Shqip
  Video
  Filma Shqiptarë
  Horoskopi Ditor
  Fjalë të urta
  Moti në Shqipëri
  Kontaktimi
  Harta Gjeografike
  Libri i Vizitorit
  Barcoleta shqip
  Shkarko programe falas
  Humor 20014
  Videoklipe për telefon
  Kuriozitete
  Në cilën ditë ke lind?
  Zbukuro emrin
  Si lidhet kravata?
  Dërgo 30 sms falas NEW 2010
  Dizajn by Me!
  RTK LIVE
Faik Konica
a>
 

Faik Konica, lindi më 15 mars të vitit 1875 në Konicë dhe vdiq më 14 dhjetor të vitit 1942 në Uashington, ishte magjistër i artit dhe letërsisë, aktivist kombëtarë dhe shkrimtar shqiptar.

Biografia

Rrjedh nga një familje e vjetër feudale. Mësimet e para i mori në vendlindje, në gjuhën turke, arabe dhe greke. Mësoi në Shkodër, Kostatinopojë, Francë dhe SHBA.

Ishte bir i derës së famshme të bejlerëve të Konicës. Nga e ëma binte gjak me Ali Pashë Tepelenën edhe pse vetë kurrë nuk e ka pohuar. Fliste frëngjishte të kulluar. Më vonë hyri në liceun perandorak francez të Stambollit për të kryer pastaj shkollën e mesme në Francë. Ndoqi studimet për filozofi në Dizhon dhe Paris.

Më 1912 u diplomua për letërsi në universitetin e Harvardit të SHBA me medalje ari, ndërkohë që është cilësuar nga miqtë e tij si "biblioteka lëvizëse".

Fitoi disa konkurse, duke u nderuar me çmime për aftësitë e tij intelektuale jo të zakonta. Faik Konica qysh i ri e lidhi jetën me veprën e tij dhe me lëvizjen kombëtare shqiptare. Pasi boton broshurën "Shqipëria dhe turqit" (1895) në Paris ai vendoset në Bruksel (Belgjikë), ku nxjerr revistën "Albania", kjo revistë politiko-kulturore dhe letrare u bë organi më i rëndësishëm e më me autoritet i Rilindjes sonë. E botuar në gjuhën shqipe, frënge dhe pjesërisht turke, si një enciklopedi e vërtetë, ajo propogandoi për vite me radhë (1897-1909) programin e lëvizjes kombëtare shqiptare, historinë dhe kulturën e popullit tonë.

Më 1909 Konica, si u mbyll revista "Albania" në Londër, i ftuar nga atdhetarët shkon në SHBA ku drejton gazetën "Dielli" edhe më pas gazetën "Trumpeta e Krujës". Me themelimin e Federatës "Vatra", më 1912 ai zgjidhet sekretar i përgjithshëm i saj. Faik Konica dhe Fan Noli, duke qenë udhëheqësit kryesorë të lëvizjes kombëtare shqiptare në SHBA, do të shkojnë në Londër për mbrojtjen e çështjes kombëtare në Konferencën e Ambasadorëve. Në kongresin shqiptar të Triestes (1913), që u mblodh për të kundërshtuar copëtimin e Shqipërisë nga armiqtë e saj, Konica u zgjodh kryetar. Gjatë Luftës së Parë Botërore dhe më pas, ai zhvilloi veprimtari të dendur diplomatike në dobi të atdheut, në Austri, Zvicër, Itali e gjetkë.

Në 1921 u kthye në SHBA, ku u zgjodh kryetar i Federatës "Vatra", po ndërkaq në vitet 20 u lidh dhe ndikoi në lëvizjen demokratike që zhvillohej në Shqipëri. Këtë do ta bënte nëpërmjet gazetës "Dielli" dhe "Shqiptari i Amerikës". Me dështimin e Revolucionit Demokratik, me ardhjen e Ahmet Zogut në fuqi, Konica u emërua ministër fuqiplotë i Shqipërisë në SHBA.

Ministër i oborrit mbretëror në SHBA (përfaqësues i Shqipërisë), Konica ishte një pianist i shkëlqyer dhe një shkrimtar gjenial. Ai mbahet si krijuesi i prozës moderne shqipe. Çdo krijues i letërsisë shqiptare që vjen pas tij mund vetëm të quhet nxënës i tij.

Faik Konica është një nga personalitetet më në zë të kulturës dhe letërsisë shqiptare. Prozator dhe poet, publiçist dhe estetist, kritik letrar dhe përkthyes, ai me veprën e tij të shumanshme pasuroi dhe ngriti në lartësi të reja fjalën shqipe dhe mendimin letrar shqiptar. Njeri me dituri të madhe, dhe dhunti artistike, mjeshtër i hollë i gjuhës shqipe, Konica ka hyrë në historinë e kulturës sonë kombëtare jo vetëm si erudit e stilist i përkryer, por edhe si shkrimtar me vlera të shquara ideoartistike.

Tituj të veprave

 • L’Albanie et les Turces - Libre parole, (1895), Paris
 • Albania - revistë, 1897-1909, Bruksel - Londër
 • Memoire sur le mouvement national albanais, (1899), Bruksel
 • Albania e vogël - fletore 1899 - 1901, Bruksel
 • Trumbeta e Krujës - e përkohshme (1911), Sent Luis
 • Jeta e Skënderbeut, (1912)
 • L’Alemagne et’Albanie, (1915), Lozanë
 • Një ambasadë e Zulluve në Paris, (1922)
 • Shqipëria si m’u duk, (1928),
 • Doktor Gjëlpëra zbulon rrënjët e dramës së Mamurrasit - novelë satirike (1924)
 • Nën hijen e hurmave - përkthim e rikrijim i një zgjedhjeje të përrallave arabe nga Një mijë e një net, (1924)
 • Fytyra e turinj të Shqipërisë
 • Albania, The Rock Garden of Southeastern Europe, (1957), Boston
 • Shqipëria kopshti shkëmbor i Evropës juglindore, (1991), Prishtinë
 • Faik Konica, Vepra, (1993), Tiranë
 • The last comments on this page:
  Comment posted by Enochwer( 7feb2020mail.ru ), 02/09/2020 at 11:25pm (UTC):
  ММПгОе хПтят увелОчОть разЌер свПегП пПлПвПгП члеМа, МП сталкОваясь с ПбшОрМыЌ преЎлПжеМОеЌ в ОМтерМете пПпаЎают в тупОк : УвелОчеМОе члеМа https://big-penis.com.ru/65.html -Как быстрП увелОчОть? НаЎП прПясМОть МекПтПрые вПпрПсы:

  Comment posted by GeorgeDide( ngesba23mail.ru ), 10/18/2015 at 11:04am (UTC):
  Íà íàøåì ñàéòå âû ìîæåòå ÷óâñòâîâàòü ñåáÿ â áåçîïàñíîñòè! Êðîìå òîãî, ìû èñïîëüçóåì çåðêàëüíûå æåñòêèå äèñêè íà âñå íàøè ñåðâåðû, ïîýòîìó ìû òàêæå âçÿòü ðåçåðâíóþ äâà ðàçà â äåíü íà îòäåëüíûõ ñåðâåðàõ. Ìû èñïîëüçóåì ISPmanager, êàê íà ïàíåëè óïðàâëåíèÿ. ISPmanager ÿâëÿåòñÿ ïàíåëü óïðàâëåíèÿ, êîòîðàÿ ïîçâîëÿåò ëåãêî óïðàâëÿòü ñâîåé âåá-ñàéò. Ñ íàìè âû ìîæåòå ðàçìåñòèòü ñòîëüêî âåá-ñàéòû è äîìåíû, êîòîðûå âû õîòèòå äëÿ ó÷åòíîé çàïèñè õîñòèíãà.
  <a href=http://fastvds.pro/shared-hosting.html>virtual hosting</a>

  Comment posted by Takasuka( pamelatakasukagmail.com ), 10/11/2013 at 6:11pm (UTC):
  I_ll create a hyperlink to the web page about
  my personal weblog.

  Comment posted by Shackleton( willyshackletonsnail-mail.net ), 10/11/2013 at 9:29am (UTC):
  my ipad have some display problems and i cannot fix that the damn thing.,

  Comment posted by Baggett( morganbaggettgmail.com ), 10/03/2013 at 5:46pm (UTC):
  Nice post. I get something harder on several oline pages everyday.
  It will always be stimulating to read content off their writers and practice
  something at their store. I_d want to try some whhile using content on my own blog
  regardless of whether or not youu don_t mind.
  Natually I_ll give you a link on your oown internet weblog.
  Thanks for sharing.

  Comment posted by Gipson( lucretia_gipsongmail.com ), 10/02/2013 at 3:14am (UTC):
  Howdy! I just wish to offer a huge thumbs up for the great info you might have here on this post.
  I will probably be coming back to your weblog for more soon.

  Comment posted by Mullis( paulinamullisgmail.com ), 10/01/2013 at 9:37pm (UTC):
  Hi, i think that i saw you visited my phorum thus i came
  to _return the favor_.Iam attempting to seek out
  things to enhance my site!I suppose it is ok to trry sone of your ideas!!

  Great!

  Comment posted by Clausen( felipe-clausent-online.de ), 09/28/2013 at 2:04am (UTC):
  That the electronic cigarette makes use of a batytery and a minkr heating aspect thqt the
  vaporize the e-liquid. This vapor can then be inhaled and exhaled

  Comment posted by Friedman( dean-friedmaninbox.com ), 09/27/2013 at 10:16pm (UTC):
  Simply desire to say your article is as astounding.
  That thee clearness in your post is only spectacular and i
  can assume you have been an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your feed to keep updated
  with forthcoming post. Thankis a illion and please keep up the
  gratifying work.

  Comment posted by Irons( dannyironsgmail.com ), 09/26/2013 at 9:43pm (UTC):
  i can play scrabble all day long cause i love to play with words annd rearrrange them for
  higher points::

  Comment posted by Paxton( sondrapaxtonzoho.com ), 09/26/2013 at 8:23pm (UTC):
  Nice day, you havee a very nicely themed blog.

  Comment posted by Venegas( rosemarievenegasjustemail.net ), 09/26/2013 at 4:16pm (UTC):
  This is my very first time i ggo tto here. I discovered a great quantity of entertaining stuff in your
  blog site, particularly it's discussion. Out of your a whole lot of
  feedback in your articles, I guess I am not the simply one possessing each of that the satisfaction here!
  Preserve up that the great operate.

  Comment posted by Lovell( tawanna_lovellyahoo.de ), 09/26/2013 at 1:43pm (UTC):
  Great blog! Do you have any other recommendations for aspiring writers?
  I_m hoping to start my own blog soon however I_m a tiny
  lost on everything. Would you recommend starting
  with a aat no ccost plaform such as WordPress or opt for a paid option?
  There have been so a lot of choices out there thaat I_m
  totally confused .. Any other recommendations? Kudos!

  Comment posted by Schaffer( almaschaffergmail.com ), 09/26/2013 at 2:44am (UTC):
  win 8 Pro deliver a new treasure of win software called Windows Store apps.
  As the name implies, these apps arre delivered by Microosoft
  windows store. MS states tthat such apps are developed ffor touchscreen devices mainly
  however they can still run on desktop computers because well.

  Comment posted by Narvaez( danellenarvaezyepmail.net ), 09/26/2013 at 12:01am (UTC):
  *Nicce post. I figure out sopmething molre hard on different web sites
  everyday. It will always be stimulzting to read content out of other writers and practice a little something out of their store.
  I_d prefer to uuse some with that the content on my blog whether
  you don_t mind. Natually I_ll give out you a link on your
  web blog. Thanks for sharing.

  Comment posted by Anders( claire.anderst-online.de ), 09/25/2013 at 1:53am (UTC):
  This may be the correct weblog for everyone who's hopes to search for this topic.

  You already identify a great deal its practically hard to argue
  together with you (not that I actually would want_HaHa).
  You certainly put a different spin on a topic thats been discussed
  for a few years. Wonderful stuff, just great!

  Comment posted by Helm( corazon.helmthe-fastest.net ), 09/25/2013 at 1:29am (UTC):
  I am noot sure where you are getting your info, on the other
  hand great topic. I nerds to spend some time learning more or understanding more.

  Thanks for great info I was hunting for tthis info for my mission.

  Comment posted by Lattimore( niklas_lattimoreyahoo.de ), 09/24/2013 at 7:09am (UTC):
  Oh i aactually envy that the system you post topics, how i wish
  i could write just like that._"._`

  Comment posted by Burnette( elmoburnettereallyfast.info ), 09/24/2013 at 5:49am (UTC):
  Appreciate what we have, that_s what my
  mother always said to me.

  Comment posted by Sherry( yolanda.sherryweb.de ), 09/23/2013 at 2:07am (UTC):
  Thanks, I enjoyed _ Gulvafslibning Kurt Gulvmand.
  It was first-class. View mmy blog sometime, it
  all about Sanford, FL Real Estate.

  Comment posted by Freeman( alejandro_freemanwildmail.com ), 09/22/2013 at 8:30am (UTC):
  Whats rough now is how the systematic way to ljfe seriously isn't fixed.
  You be acquainted with what I mean? It is nearly because if we crawl through the life experience with
  blinders on, not appreciating the true meaning of our own lives.

  Comment posted by Vieira( sterlingvieiragmail.com ), 09/22/2013 at 7:18am (UTC):
  plastic and storage binns have beren both great, if i want a more durable
  storage bins then i would opt for teel storage bins`

  Comment posted by Simpson( juliussimpsoninbox.com ), 09/21/2013 at 10:59pm (UTC):
  It_s a pity you don_t have a donat button! I_d definitely donate to this
  first-rate blog! I guyess for now i_ll settle ffor bookmarking and adding your RSS feed too myy Googpe
  account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group.

  Chat soon!

  Comment posted by Santiago( cruzsantiagogmx.de ), 09/21/2013 at 12:37pm (UTC):
  Thank you for that the auspicious writeup. It in reality
  was a amusement account it. Look complicated to far delivered
  agreeable out of you! On the other hand, how can we keep in touch?

  Comment posted by Hudson( nathanhudsonfreenet.de ), 09/20/2013 at 7:26pm (UTC):
  Thank you for yur blog post. Really Cool.

  Comment posted by Barrett( shellie-barrettzoho.com ), 09/20/2013 at 6:13pm (UTC):
  To bbe sure with all your thoughts here and I love your blog!
  I_ve bookmarked it to ensure that I am able to
  come back & read more in the future.

  Comment posted by Key( susiekeyyahoo.com ), 09/20/2013 at 4:17pm (UTC):
  Good morning, may be seriously is off of concept yeet , no matter what, i have already been looking within youur domains as well as
  aesthetics absolutely surely elegant. I am just creating a
  fresh, new journal as battling to get bode well, each i do learn your hands onn a particular thing the mess itt up.
  The ways fast seemed to be to in which in order to your site?
  Could actually an alternative individuaal because i am lacking
  find exercise, while use parents redesign sheets
  devoid of having endangering the whokle thing aquatic treadmill?

  Comment posted by Shanks( perry.shanksyahoo.de ), 09/20/2013 at 11:20am (UTC):
  Lactic acid is actually a metabolic waste product that is certainly produced because that the body
  burns carbohydrates for fuel

  Comment posted by Rash( esperanzarashyahoo.com ), 09/20/2013 at 10:36am (UTC):
  Music startwd playing anytime I opened this web site, so annoying!

  Comment posted by Blodgett( mireyablodgettzoho.com ), 09/20/2013 at 4:00am (UTC):
  Conveyancing_ [...]we for example to honor other domains on that the web, even if
  they aren_t related to us, by linking to them. Below are some online
  resources worth checking out[...]_  Add comment to this page:
  Your Name:
  Your Email address:
  Your website URL:
  Your message:

Endrit Miftari  
  Kjo është web faqja e Endrit Miftarit  
Facebook 'Like' Button  
   
Advertisement  
   
Mirë se vini  
  Kjo është web faqja e Endrit Miftarit  
Këtu ju mund të gjeni gjithqka që ju nevojitet  
  Mos harroni që qdo ditë të na vizitoni  
Sot kanë qenë 12 visitors (102 hits) në këtë webfaqe
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=